Коли за скрап от iopz.com

За да направите правилния избор когато предавате автомобила си за скрап прочетете тези статии.

Ползата от рециклиране

През изминалите десетина години, темата за рециклиране, с цел опазване на околната среда набра все по-голяма популярност не само сред еколозите, но и в сектора засягащ най-ниското ниво – потребител и гражданин. За разлика от останалите европейски страни, където се вземат и мерки по въпроса свързан със скрап, у нас все още само много се говори. У нас също се предвиждат промени и се работи по въпроса, но всичко е плод на изискванията на ЕС към страната ни.

Оглеждайки се всеки само може да види мръсните и отрупани улици, заетите с неработещи автомобили паркинги, преливащи контейнери. Всичко това навява за една мрачна и безнадеждна картина.

Къде се крие обаче разковничето и кога ще можем да се мерим като европейска страна, заслужаваща този приз?!

Истината е дълбоко заложена във всеки от нас. И на въпроса: „Защо е нужно рециклиране“, всеки сам трябва да си даде отговора.

Рециклирането се прави, с цел – опазване на природата; ограничаване хабенето на природни ресурси; за бъдещето на поколенията ни.

Всеки един метал, пластмаса и хартия може да бъде преработен и отново да влезе в употреба. Истината обаче се крие във възпитанието ни. Ако ние сами не положим нужните усилия и не бъдем по-мотивирани за утрешния ден; по-отговорни пред наследниците си и по-коректни граждани на планетата, няма кой да ни помогне.

Държавата, тя може да наложи глоби, санкции и мерки, но не може да влезе в дома на всеки и да провокира да почистим всички струпани ненужни, нефункциониращи и стари вещи. Метали, пластмаси, електроуреди, хартия, всичко това може да заема много място в домовете, но и дори да се решите да го изнесете от там, първото място, за което ще се сетите по време на неговото изхвърляне са контейнерите в квартала, нали така.

Ето тук е и грешката, която прави българина. Всички метални отпадъци могат да бъдат предадени за скрап и от тях да се добият нови части, които да послужат за последващи действия.

Научим ли се на тази стъпка всеки един от нас може да се нарече европейски гражданин.